Mabuk Cinta Halal

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, October 08, 2007

Cherish Moment

The most cherish and happiest moment in labour ward is when I conduct a delivery, touching a cute little baby, hearing a sweet cry, then congratulating a relieved and happy woman for the birth of her baby. It really makes me relieved, reduced half of my stress and makes my day filled with cheerfulness.


video

Sunday, October 07, 2007

Happy Selalu..

"Doktor, boleh saya tanya sikit kah?" sapa wanita berbangsa Cina (anak pesakit saya) ketika saya sibuk melakukan prosedur "venepuncture" terhadap ibunya. "Ya?" balas saya seraya menoleh sekilas ke wajahnya. "Doktor, saya mahu tanya, kalau mak saya selalu tak 'happy' boleh jadi sebab sakit kanser kah?" Saya tersenyum, lalu mengangkat kepala usai melakukan prosedur. "Hm...cik...apa-apapun sakit memang senang datang kalau kamu tidak 'happy'. Kalau selalu susah hati, semua sakit pun senang datang," balas saya.
"Doktor, saya mahu tanya lagi. Kalau macam saya doktor cakap tidak boleh beranak, ada risiko kah mahu dapat kanser?" tanya wanita itu lagi penuh minat. Saya tersenyum lagi, membalas perlahan, "Hm...kalau ikut kajian perempuan yang tidak melahirkan anak lebih tinggi risikonya untuk dapat kanser payudara. Tapi, faktor yang lebih penting ialah macam mana kamu punya 'lifestyle'." Dia mengangguk-angguk. "Lifesyle yang tidak sihat contohnya 'smoking' meningkatkan risiko untuk mendapat semua jenis kanser lebih-lebih lagi kanser payudara. Cik ada hisap rokok kah?" tanya saya. Dia tersengih-sengih, "Adalah..sikit-sikit." "Kamu kena stop smoking kalau mahu sihat. 'Smoking' tidak bagus, boleh bawa macam-macam penyakit," sambung saya lagi. Dia terangguk-angguk lagi.
"Doktor, macam mana saya mahu tolong emak saya sembuh cepat? Dia kena ini kanser dia lagi banyak susah hati lo." tanya nya lagi. Saya menarik nafas pendek lalu menyambung, "Kalau nak sembuh, kita kena usaha, kena carik ubat, jumpa doktor. Dalam masa yang sama, kena kuat semangat, kena lawan dengan penyakit. Tidak boleh sedih-sedih sangat." "Ha..betul cakap doktor.." balasnya penuh semangat lantas bersungguh-sungguh menerangkan sesuatu kepada ibunya dalam dialek mereka (saya kira dia menerangkan kembali apa yang telah saya terangkan). Ibunya mengangguk-angguk tanda faham.
Saya menyambung lagi, "Kena selalu ingat, sakit itu datang dari Tuhan. Tuhan itu baik. Dia bagi sakit, susah pada orang yang Dia tahu kuat dan boleh lawan. Jadi tidak boleh sedih-sedih kerana apa pun Tuhan bagi sebab Dia tahu kita boleh lawan. "
"Ha...betul cakap doktor, saya setuju," dia mengiyakan lagi dan bercakap-cakap kembali dengan ibunya dalam dialek mereka, lagaknya seperti mengulangi kembali apa yang saya katakan. Ibunya mengangguk-angguk lantas tersenyum.
Wanita itu mengulangi kembali apa yang saya katakan seolah-olah membuat kesimpulan. Giliran saya pula mengangguk-angguk sambil tersenyum. Sebelum beredar dari katil ibunya saya sempat berkata, "Lepas ni kamu jangan 'smoking' lagi ok?" Dia tergelak kecil, "Kalau saya punya mak sembuh, nanti saya 'stop smoking' lah." Dia tersengih-sengih lagi. "Thank you very much doctor!" balasnya lagi dengan senyuman.

Monday, October 08, 2007

Cherish Moment

The most cherish and happiest moment in labour ward is when I conduct a delivery, touching a cute little baby, hearing a sweet cry, then congratulating a relieved and happy woman for the birth of her baby. It really makes me relieved, reduced half of my stress and makes my day filled with cheerfulness.


video

Sunday, October 07, 2007

Happy Selalu..

"Doktor, boleh saya tanya sikit kah?" sapa wanita berbangsa Cina (anak pesakit saya) ketika saya sibuk melakukan prosedur "venepuncture" terhadap ibunya. "Ya?" balas saya seraya menoleh sekilas ke wajahnya. "Doktor, saya mahu tanya, kalau mak saya selalu tak 'happy' boleh jadi sebab sakit kanser kah?" Saya tersenyum, lalu mengangkat kepala usai melakukan prosedur. "Hm...cik...apa-apapun sakit memang senang datang kalau kamu tidak 'happy'. Kalau selalu susah hati, semua sakit pun senang datang," balas saya.
"Doktor, saya mahu tanya lagi. Kalau macam saya doktor cakap tidak boleh beranak, ada risiko kah mahu dapat kanser?" tanya wanita itu lagi penuh minat. Saya tersenyum lagi, membalas perlahan, "Hm...kalau ikut kajian perempuan yang tidak melahirkan anak lebih tinggi risikonya untuk dapat kanser payudara. Tapi, faktor yang lebih penting ialah macam mana kamu punya 'lifestyle'." Dia mengangguk-angguk. "Lifesyle yang tidak sihat contohnya 'smoking' meningkatkan risiko untuk mendapat semua jenis kanser lebih-lebih lagi kanser payudara. Cik ada hisap rokok kah?" tanya saya. Dia tersengih-sengih, "Adalah..sikit-sikit." "Kamu kena stop smoking kalau mahu sihat. 'Smoking' tidak bagus, boleh bawa macam-macam penyakit," sambung saya lagi. Dia terangguk-angguk lagi.
"Doktor, macam mana saya mahu tolong emak saya sembuh cepat? Dia kena ini kanser dia lagi banyak susah hati lo." tanya nya lagi. Saya menarik nafas pendek lalu menyambung, "Kalau nak sembuh, kita kena usaha, kena carik ubat, jumpa doktor. Dalam masa yang sama, kena kuat semangat, kena lawan dengan penyakit. Tidak boleh sedih-sedih sangat." "Ha..betul cakap doktor.." balasnya penuh semangat lantas bersungguh-sungguh menerangkan sesuatu kepada ibunya dalam dialek mereka (saya kira dia menerangkan kembali apa yang telah saya terangkan). Ibunya mengangguk-angguk tanda faham.
Saya menyambung lagi, "Kena selalu ingat, sakit itu datang dari Tuhan. Tuhan itu baik. Dia bagi sakit, susah pada orang yang Dia tahu kuat dan boleh lawan. Jadi tidak boleh sedih-sedih kerana apa pun Tuhan bagi sebab Dia tahu kita boleh lawan. "
"Ha...betul cakap doktor, saya setuju," dia mengiyakan lagi dan bercakap-cakap kembali dengan ibunya dalam dialek mereka, lagaknya seperti mengulangi kembali apa yang saya katakan. Ibunya mengangguk-angguk lantas tersenyum.
Wanita itu mengulangi kembali apa yang saya katakan seolah-olah membuat kesimpulan. Giliran saya pula mengangguk-angguk sambil tersenyum. Sebelum beredar dari katil ibunya saya sempat berkata, "Lepas ni kamu jangan 'smoking' lagi ok?" Dia tergelak kecil, "Kalau saya punya mak sembuh, nanti saya 'stop smoking' lah." Dia tersengih-sengih lagi. "Thank you very much doctor!" balasnya lagi dengan senyuman.